MX of Nations – Matterley Basin, UK 04-06.10.2024

WhatsApp Image 2024-09-09 at 12.45.04_8df37050România are din nou echipă la Motocrosul Națiunilor

Krisztian Tompa, la clasa MXGP, Zoltan Ordog, la clasa MX2, și George Căbăl, la clasa Open, sunt cei trei piloți din lotul României care vor reprezenta țara noastră, pe 4 – 6 octombrie, la Motocrosul Națiunilor (MXON), eveniment considerat „Olimpiada Motocrosului”.

Anul acesta România va avea din nou o echipă, pentru a doua oară în istoria competiției, la Motocrosul Națiunilor, cea mai prestigioasă cursă de motocros din lume. Competiția în care piloții se luptă pentru titlul mondial pe națiuni se va desfășura anul acesta, între 4 și 6 octombrie, pe circuitul de la Matterley Basin, în Marea Britanie, iar România va fi reprezentată la acest eveniment de Krisztian Tompa, la clasa MXGP, Zoltan Ordog, la clasa MX2, și George Căbăl, la clasa MXOpen.

Prima participare a României la Motocrosul Națiunilor a fost în 2013, iar din lotul de atunci au făcut parte Adrian Răduţă, George Căbăl și Virgil Corbea. Cei trei au dus echipa României în finala B și au încheiat competiția, desfășurată în Germania, pe locul 32, din 41 de țări participante. Acum, multiplul campion național și balcanic Adrian Răduță este antrenorul lotului, iar George Căbăl va concura din nou pentru România la clasa MX Open.

„Mă bucur că în același an când vom organiza, pe circuitul TCS Racing Park, Motocrosul Națiunilor Europene, România are și o echipă la Motocrosul Națiunilor. Este cu siguranță cea mai importantă cursă din motocrosul mondial, iar faptul că țara noastră are o echipă la start este o performanță extraordinară. În Marea Britanie vor fi cei mai buni piloți din lume, încercând să câștige titlul mondial pentru țara pe care o reprezintă, dar sunt sigur că sportivii noștri vor da totul pentru a obține un rezultat cât mai bun. Sunt trei piloți cu experiență internațională și abia aștept să-i văd pe circuit”, a spus Adrian Răduță, antrenorul lotului României.

WhatsApp Image 2024-09-09 at 12.44.56_d348fe27Krisztian Tompa este multiplu campion național și  balcanic, are numeroase participări și în alte competiții internaționale și va concura pentru România la clasa MXGP.

„Pentru mine, să reprezint România la Motocrosul Națiunilor este o onoare, deoarece această cursă este considerată un fel de Olimpiadă în acest sport. Mă bucur că România revine ca echipă, după o pauză de 11 ani, la Motocrosul Națiunilor și sper că de acum încolo să participăm în fiecare an. Îmi place mult circuitul din Marea Britanie și faptul că am mai concurat aici, ultima oară în 2017 pentru Ungaria tot în MXON, sper să fie un avantaj pentru noi. Desigur, îmi doresc să obțin un rezultat cât mai bun alături de colegii mei din echipa României și voi face totul pentru a-l obține”, a spus Krisztian Tompa.

Zoltan Ordog are și el în palmares titluri naționale și balcanice la motocros, dar și o serie de participări în campionate puternice cum sunt cele din Ungaria sau Germania. El va reprezenta România la clasa MX2.

“Mă bucur foarte tare pentru că pot să reprezint România la Motocrosul Națiunilor, competiție care se va desfășura în Marea Britanie, pe circuitul de la Matterley Basin. Va fi cu siguranță o experiență senzațională pentru că aici vin cei mai buni piloți din lume și abia aștept să concurez aici. O să dau totul pentru a obține un rezultat cât mai bun pentru echipa României”, a spus Zoltan Ordog.

Multiplul campion național și balcanic George Căbăl a făcut parte din lotul care a reprezentat România în 2013 și este pregătit pentru această nouă provocare.

„În 2013, eram în formă maximă, după un sezon foarte bun în ADAC MX Masters și alte participări internaționale, dar sunt încrezător că și anul acesta o să ne îndeplinim obiectivul și anume să obținem un rezultat cât mai bun în Finala B. Mă bucur că încă sunt printre cei mai rapizi sportivi din țară și că am ocazia să concurez la Motocrosul Națiunilor. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă participarea noastră, este cu siguranță cea mai bine pregătită echipă pe care a avut-o România în ultimii ani”, a spus George Căbăl.

La Motocrosul Națiunilor, fiecare echipă va avea la start câte un pilot la cele trei clase, MXGP (450cc), MX2 (250cc) și MXOPEN, iar rezultatele celor trei se cumulează pentru alcătuirea clasamentului general. Sistemul de punctaj este complet diferit față de o etapă normală de motocros, punctele fiind acordate de la 1, pentru victorie, până la numărul total de piloți înscriși.

În marea finală vor intra primele 19 echipe din clasament, după cursele desfășurate sâmbătă, plus câștigătoarea Finalei B, în care participă echipele clasate mai jos de locul 19. În final, echipa cu cele mai puține puncte este câștigătoarea Motocrosului Națiunilor.

——————

Text și Foto – Adi Răduță