Graham Jarvis si Jonny Walker sunt cei doi mari castigatori ai HEPN 2014

 

Cea de-a patra editie a competitiei Hard Enduro Piatra Neamt si-a desemnat, la sfarsitul celor trei zile de concurs extrem, castigatorii.  In cadrul unei spectaculoase ceremonii de premiere au urcat pe podium cei mai buni din cadrul  celor trei mari categorii ale evnimentului HEPN 2014: Cupa Europeana de Enduro Extrem, Cupa HEPN si Campionatul National de Hard Enduro.

A doua etapa din cadrul Cupei Europene de Enduro Extrem, prima desfasurata in Romania, a fost castigata de catre pilotul KTM,  Jonny Walker ( UK – KTM Factory Racing), cu un total de 45 de puncte. Acelasi numar de puncte a strans dupa cele doua zile de concurs pe munte si Graham Jarvis (UK – Bel-Ray Husqvarna Enduro Factory), insa conform regulamentului FIM Europe, faptul ca Waker a castigat cea de-a doua zi, i-a adus acestuia (Graham Jarvis) pozitia secunda.  Alfredo Gomez (ESP — Bel-Ray Husqvarna Enduro Factory) si Paul Bolton (UK – OTT Racing) completaza in ordine Top 5 cei doi, in care il mai gasim si pe cehul Martin Volny (locul 5). Cel mai bine clasat roman in competitia europeana fost Erwin Kovacs ( BGS Motorsport) – locul 8, cu un total de 26 de puncte. In Cupa Europeana puncteaza numai concurentii de la clasa Profi, clasamentul realizandu-se prin acordarea de puncte la sfarsitul fiecarei zile de concurs primilor 20, de la 25 de puncte pentru primul clasat pana la un punct pentru cel aflat pe pozitia 20. Criteriul de departajarein caz de egalitate, care a fost aplicat si in situatia de fata, este punctajul zilei a doua.

Clasamentul Cupei HEPN se realizeaza prin cumularea timpilor efectivi petrecuti pe traseu in cele doua zile de catre fiecare sportiv. Prologul nu conteaza in economia clasamentului, el stabilind numai ordinea de start din prima zi pe munte. Aceasta categorie a avut 4 clase : Profi, Experti, Veterani, Fete, Hobby.

Cea mai spectaculoasa clasa, Profi, i-a avut ca protagonisti pe aceeasi Jarvis, Walker si Gomez care au ocupat primele trei locuri, in aceasta ordine. Diferenta de timp intre primul loc si al doilea afost de 3 minute si 3 secunde, iar intre al doilea si al treilea de numai 6 secunde. Nici Paul Bolton sau Martin Volny , ocupantii locurilor 4 si 5, nu au avut diferente mai mari de o jumatete de ora fata de primul clasat. Despre sud-africanul Wade Young, considerat la inceput printre potentialii candidati la podium, se poate spune ca a fost  ghinionistul competitiei. In prima zi enduro a ramas fara benzina, undeva pe la jumatetea traseului. Chiar daca a reusit sa realimenteze, timpul piedut l-a determinat sa se intoarca la baza. Astfel, la final nu a putut urca mai sus de pozitia 24, chiar daca timpul scos in cea de-a doua zi (2:32:08) a fost unul de locul 5.

La clasa Experti primele trei pozitii au fost ocupate exclusiv de straini, in urmatoarea ordine de la 1 la 3: Zdenek Cyprian (CZE – Cyprian s.r.o), Luke Flack ( UK – Acklams Beta), Ratislav Hanus (CZE – Paolo SK). Imediat sub podium gasim doi reprezentanti ai Romaniei : Andrei Botoaca pe 4 ( CSU Stiinta Bucuresti) si Daniel Nicolae pe 5 ( Jitsu Zarnesti).

Cea mai bine reprezentata clasa de catre romani, in privinta clasarii, a fost Hobby: locurile 2 si 3 fiind ocupate in ordine de Ionut Anghelus (Vectra Racing) si Razvan Avramescu (Amckart Racing Team). Cu victorie in ambele zile, pe prima treapta a podiumului a urcat polonezul Kaminski Konrad.

La Veterani (sportivi peste 40 de ani) lupta a fost  castigata de catre cehul Martin Michna, urmat de compatriotul sau Ondrej Rathousky, iar pe locul trei a venit romanul Timotei Giurgi.

In clasa fetelor situatia afost relativ simpla, Michaela Polivkova fiind cea care a reusit sa termine fara incidente parcursul celor doua zile, fata de urmatoarea clasata , romanca Andreea Goga, care a avut probleme tehnice in prima zi, fapt care a facut sa aiba o mare intraziere si ca urmare sa piarda sansele la castigarea locului intai.

Aceasta editie a HEPN a contat si pentru Campionatul National de Hard Enduro, al carui clasament de etapa este alcatuit prin insumarea timpilor in toate cele trei zile de concurs, adica s-au adaugat si rezultatele obtinute la Prolog. Situatia finala nu pr
ezinta diferente la varful clasamentului fata de cea intalnita in Cupa HEPN